Frågor

Undrar du något så kan du alltid fråga, det finns inga dumma frågor. Här har jag samlat lite funderingar som jag redan svarat på. 

 Har du plats för min hund? 
 Maila mig med namn, vilket kvarter/adress, typ/storlek på hund, kön på hund, vilken/vilka dagar och ungefärlig tid så kollar jag om det kan fungera. Det är många faktorer som spelar in. Flera av mina kunder har rastning olika antal dagar per vecka. Det är oxå flera av mina kunder som har behov av rastning olika tider och de bor väldigt spritt omkring Mariestad och Töreboda. Bor du nära en annan kund är det troligast att det skulle gå att rasta din hund oxå. 

Har du tillstånd från länsstyrelsen?
Jag är godkänd av länsstyrelsen att bedriva yrkesmässig verksamhet med hund.

Länsstyrelsen har även besiktat och godkänt att jag får köra fyra rastningshundar i taget i min egen bil. Vilket innebär att jag max rastar 5 hundar tillsammans. Målet är 2-3 hundar ihop.

 Min hund kan inte gå i koppel, hur hanterar du det? 

Hur jag hanterar en hund i koppel beror bland annat på storlek, ålder och erfarenheter för varje hund. För mig är det inte så viktigt att hunden kan gå bra i koppel. Det är desto viktigare att hunden lyssnar till sitt namn. Då har jag möjlighet att påkalla uppmärksamhet och få lättare att tex byta riktning och få en paus om hunden drar väldigt mycket. 
Vid rastningar använder jag midjebälte med inbyggd dämpning.
 

Jag är osäker på om jag vill ha in en främmande människa i mitt hus när jag inte är hemma. Hur gör du när du hämtar och lämnar hunden? 

Eftersom jag har jobbat länge inom hemtjänsten är jag van att hantera nycklar och respektera att jag går in i andras hem. När jag hämtar/lämnar en hund så behöver jag inte gå längre in än i er hall om allt jag behöver finns där (koppel, bajspåsar, godis, sele/halsband). I särskilda fall, tex med en ny hund som inte känner mig kan jag behöva påkalla uppmärksamhet för att locka hunden och då ta några steg längre in. 


Varför frågar du om min hund kan gå med andra hundar? 

Jag frågar det för att om en hund får vara social med andra hundar kan det vara positivt för hunden. Då får hunden möjlighet att prata sitt eget hundspråk. Det kan även göra att hunden blir bättre på att möta andra hundar då hund språket utvecklas varje gång hunden får träffa och samspela med andra hundar. Det är dock av stor vikt att samspelet är långsiktigt och inte ett flyktigt möte för att kunna påverka hunden positivt. 

För mig innebär det till exempel att en hund som är reaktiv vid hundmöte kanske blir mindre reaktiv när den går med en annan lugn och stabil hund eller en hund som drar mycket i kopplet då inte drar lika mycket. Eller en blyg lite osäker hund kanske får mer mod och självkänsla när den får gå med en trygg äldre hund. Huvudsaken är att introduktionen går långsamt och att det finns möjlighet att gå bredvid varandra till en början så att det är lättare att sära på hundarna om det skulle behövas. Jag arbetar endast långsiktigt och föreslår endast att hundar introduceras för varandra om jag tror att det kan gagna hundarna. 


Min hund är reaktiv (cyklar, hundar, osv), kan du gå med hunden ändå? 

I det stora hela är det viktigast att jag som hundförare behåller mitt lugn och inte gör någon grej av mötet. Jag håller uppsikt under rastningen och försöker gå på avstånd från eventuella föremål/individer som hunden kan reagera på. Det är av stor vikt för mig att vi pratar om hunden och hur ni brukar hantera möten, då kan jag jobba på samma sätt. 

Skvallerträning är en metod som jag brukar använda. 


Går du samma runda varje gång? 

Jag tänker att det blir en form av miljöberikning om vi går olika rundor varje gång då hunden får nya dofter och omgivningar att utforska. 

Om du som ägare vill att jag går samma runda varje gång, då gör jag naturligtvis det. Du kanske tex har en omplacering som är i stort behov av rutiner just nu och därmed har stort behov av att gå samma runda varje rastning. 


Min hund skäller på allt och alla! 

Jag förstår att en del hundar skäller mer än andra. Alla hundar går även igenom olika stadier i livet, tex hormonellastadier eller vid löp. Jag utgår ifrån vad ni berättar om tex ålder och erfarenheter för varje hund. 
 
Kan du ge medicin i samband med rastningar?

Ja, jag har lång erfarenhet av delegerade arbetsuppgifter som undersköterska, bland annat att ge medicin. Jag är van att observera dagsform, meddela avvikelser och kontaktar er ägare vid behov.

 Har du några anställda? 

Jennifer är anställd på 25% och jobbar 2-3 dagar /vecka. 
Julia och Tindra jobbar timmar ibland.
Läs mer under fliken anställda.  

Hur gör du när du introducerar hundar med varandra om du är själv? 

Det skiljer lite på vilken personlighet hunden har. Antingen får de hälsa genom att nosa på varandra i burarna i bilen eller så är en hund uppbunden. Det är såklart inte optimalt men i de flesta fall fungerar det problemfritt. Finns minsta tvekan tar jag hjälp av daglediga kunder eller ser till att träffas kvällstid. Alternativt väntar tills min dotter är ledig från skolan med introduktionen. Det allra bästa är att kunna gå några gånger bredvid eller bakom så att hundarna vänjer sig vid varandra på avstånd.

Min hund är inte ensamtränad men jag måste jobba, kan jag anlita dig? 

Alla hundar har behov av att kunna vara ensamma då det alltid kommer finnas tillfällen då du behöver lämna din hund korta stunder. Har du enbart påbörjat ensamträning rekommenderar jag att välja ett längre abonnemang. Du kan välja mellan 2 kortare rastningar och på så sätt minska tiden som hunden är ensam på eller en längre rastning med tex mycket hjärngympa så att din hund förhoppningsvis sover gott tills du kommer hem.

Behöver din hund sällskap på heltid är det ändå bättre att anlita en dagmatte eller hunddagis. 


Min hund bits ibland, kan du gå med den ändå? 

Självklart kan hunden bli rädd när en främmande människa kommer till hundens hem. Jag gör så gott jag kan för att fånga hundens förtroende så hunden vågar lita på mig. Skulle en olycka hända så är det jag som får fundera på hur jag ska göra nästa gång då jag förmodligen gått för fort fram. 

Har du en hund som bits mer ofta behöver du söka annan professionell hjälp. 


Jag ska åka på en semesterresa, kan du rasta min hund även fast jag inte är hemma?

Har du någon annan som har ansvaret för din hund när du är på resande fot kan jag såklart fortfarande rasta din hund den vanliga tiden, eller flera gånger om du köper tjänsten "enskild rastning".  På sommaren när även jag vill ha semester försöker jag att förlägga min semester så det påverkar er så lite som möjligt. Har du tänkt att göra dagsutflykter utan hund så kan jag fortfarande rasta din hund under dagen om du är borta hemifrån så länge jag själv inte har semester. 

 Du kan även köpa tjänsten dygnpassning men den rekommenderar jag inte för längre resor då hunden får mycket egentid och då inte lika mycket intryck.


Kan du rasta min hund även om jag är ledig?

Självklart, det är som vilken annan tjänst som helst som du betalat för som ska utföras. Jag rastar hundar även om husse/matte tex jobbar hemifrån eller är ledig. Om du har en smittsam sjukdom, tex covid, är jag tacksam om någon annan kan rasta 


Har du även hundpensionat? 

Nej, det har jag inte. istället erbjuder jag tjänsten dygnpassning eller Passning hemma hos hunden.